Zdrava i kvalitetna hrana jede se u Hrvatskoj

Mediteranska prehrana i regionalne razlike u Hrvatskoj pružaju velik izbor zdrave hrane.

hrana
– Divlje šparoge iz Istre ubrane u sezoni čiste jetra od toksina i pročišćavaju organizam. Suhe smokve i džemovi od smokava imaju mnogo voća, a vrlo malo šećera te pomažu protiv probavnih smetnji – objasnila je nutricionistica Lejla Kažinić Kreho. No kao niskokalorične i superzdrave preporučuje domaće lubenice.

– Osim vitamina A, C i E, lubenice su najbolji antioksidans u prirodi.

>>Za zdravo srce i vitkost dobro je jesti zob. Zob ima nizak glikemički indeks, sprečava srčane tegobe i dijabetes tipa 2 te pretilost. Hrana s niskim glikemičkim indeksom daje više energije i produljuje osjećaj sitosti.

>>Kinezi rade pjevajući, a jutro počinju vježbajući U regiji Bama na jugu Kine radnici, pjevajući na poslu, produljuju životni vijek. Također imaju skladane korporativne himne i svako jutro zajednički izvode tjelovježbu. Pjevanje uz najomiljenije pjesme smanjuje stres na poslu, pokazale su američke studije.

>>Tajna vitkosti stanovnika istočne Azije u tome je što imaju sedam obroka na dan, i to manje porcije raznolike hrane, od povrća, voća i ribe.

>>Na Tajvanu samo jedan od petsto brakova na godinu završi rastavom. Stručnjaci tvrde da se čvrstoća brakova odražava na to što samo dva posto populacije pati od depresije.

>>U Indiji su kumin, korijandar i curry tajna su malog rizika od raka i astme. Egzotični začini dobrodošao su dodatak svakoj hrani, ali i borbi protiv senilnosti te Alzheimerove bolesti, koje u Indiji gotovo nema.

>>Nigerijci manje pozornosti posvećuju materijalnom, pa su među sretnijim narodima.